Foreningsportræt: Aktivitetsforeningen

Hvad kan en nyborgensisk pensionistforening egentlig byde på i 2023? Ifølge foreningens formand Mads og sekretærerne Bodil og Laurits en hel del; og måske er foreningen efterhånden gammel, men den er ungdommelig af sind og i evig udvikling i takt med det omkringliggende samfund.

Og hvad laver de gamle så?

Aktivitetsforeningen har et bredt repertoire – en blanding af hele 23 ugentlige hold fordelt på aktiviteter og værksteder – og så en række foredrag, udflugter, teaterture og afslutningsfester jul og sommer. Det betyder også, at der er noget for enhver smag, da holdene dækker over alt fra bevægelse til bridge over kreative sysler, slægtsforskning, it-aktiviteter og reparationscafe. Listen over hold fremgår af foreningens hjemmeside, og nye deltagere er altid velkomne.

Holdene er selvkørende enheder med en kontaktperson, og de fleste hold er velbesøgte og har efterhånden kørt gennem mange år. En gang om året samles holdlederne til et statusmøde, hvor de fortæller lidt og får en frokost for hjælpen. For det er sådan, det er i Aktivitetsforeningen: Man hjælper hinanden.

En tilbagevendende udfordring for mange af medlemmerne er it-udfordringer, men der er hjælp at hente. Både på holdet Datastuen, men også til drop in-hjælp på kontoret på Vestervold, hvor man kan komme forbi, når Mit-ID driller eller pc’en er gået i baglås. Der gives også hjælp til telefoner, facebook og meget andet.

Café og fællesskab

Aktivitetsforeningens samlingspunkt er Caféen på Vestervold. Hver formiddag er der åbent og mulighed for at købe kaffe & kage, håndmadder og et par gange om ugen også varm mad. Succesen er stor, da caféen leverer kaffe til mange hold og aktiviteter på Vestervold. Alle der benytter sig af lokalerne på Vestervold, har mulighed for at bestille forplejning i caféen, ligesom det også er muligt at komme ind fra gaden og købe sig lidt lækkert.

Caféen drives udelukkende af frivillige kræfter, nemlig en fast gruppe damer med køkkenforstand. Det gør priserne yderst rimelige, mens kvaliteten er høj, udvalget klassisk og fast. Salget genererer et mindre overskud som bruges til løbende at forny café- og køkkenfaciliteterne.

Alle medlemmer af Aktivitetsforeningen er velkomne til årets 2 udflugter, teaterturen, bankodage hver måned, foredragseftermiddage og årets jule- og sommerferieafslutning. Tilslutningen er generelt god, og indholdet på turene er varieret. Medlemmerne betaler kostprisen, og nogle gange giver Aktivitetsforeningen et tilskud til turene af de midler, der kommer ind via § 79-midlerne fra kommunen.

Resultaterne af holdenes aktiviteter vises frem sidst i november, hvor der holdes julebazar. Holdene udstiller deres produktioner, og det er muligt for alle interesserede at komme forbi og se og spørge nysgerrigt til Aktivitetsforeningens virke. Dette års bazar var yderst velbesøgt, og mange nye ansigter dukkede op.

De frivillige

Bag Aktivitetsforeningen er en bestyrelse på fem plus to aktive suppleanter, herunder Mads Midtiby der er formand, og Laurits Knudsen der er sekretær. De 2 har kørt parløb gennem mange år, men det er på vej mod enden, da Laurits efter mange års foreningsarbejde er på vej til at takke af som frivillig.

Laurits har været foreningsmenneske altid – og det har altid handlet om at have indflydelse på beslutningerne og give sin mening til kende, men også om at se noget fungere, eller komme til at fungere. Laurits bor i Ørbæk, og en stor del af det frivillige arbejde er gået til lokale foreninger, men det har altid været en stor glæde også at have sin gang i Nyborg by. Som årene er gået, fylder fællesskabet mere og mere i det frivillige arbejde, og efter at være blevet pensionist handler det for Laurits også om at have et fælles liv med sin kone. Så de 2 deltager sammen i Aktivitetsforeningens aktiviteter, og det giver et godt input i parrets pensionisttilværelse. På et forsigtigt spørgsmål, om Laurits stadig vil være en del af aktiviteterne i Aktivitetsforeningen fremover, kommer der er meget tydeligt svar: ”Ja, for det er da ikke til at undvære!”.

Mads har også et grundlæggende ønske om at ting fungerer, og han er god til at få ting til at ske. Gennem mange års forenings- og organisationsarbejde er denne evne trænet, og Aktivitetsforeningen har nydt godt at Mads’ evner de sidste 12 år. Men det frivillige arbejde har for Mads også været indgangen til at lære Nyborg og dens beboere at kende, da han for nogle år siden flyttede hertil. Det frivillige arbejde giver meget mening i hverdagen, og som Mads selv siger, så har han det som en fisk i vandet, når der sker noget omkring ham.

Fakta om Aktivitetsforeningen:

Aktivitetsforeningen holder til på Vestervold, hvor de mange aktiviteter afholdes og caféen er åben i hverdagene. Medlemskab er muligt for pensionister, efterlønnere og førtidspensionister. Det koster 100 kroner pr. år. Derudover er der deltagerbetaling for kaffen og materialer på de forskellige hold samt til udflugter, foredrag, bingo og fester.

Læs mere her: https://aktvestervold.dk/

Scroll to Top