Hvad gør man, når man elsker kortspil, ønsker at motionere sin hjerne og godt kan lide fællesskab? Man kan for eksempel melde sig ind i Nyborg Bridgeklub – hvor de ud over de allerede nævnte fordele, også serverer kaffe og konkurrenceelementer.
Bridge – hvem kan spille det?
Bridgespillet har rygte af at være et svært kortspil – et spil der er styret af regler og systemer, som det er svært at gå til og som derfor ikke er for alle. Men Grete Holm Nielsen og Lone Jandorf fra Nyborg Bridgeklub mener, at alle der kan lide at spille kort, kan lære at spille bridge!
Så til alle jer, der endnu ikke mestrer spillet, kan det oplyses, at man starter med at gå til undervisning i 2 år. Efter det første år, er man så meget inde i regler og de basale systemer, at man kan spille, og andet års undervisning er en slags overbygning. Men det er et spil, hvor man hele tiden kan lære mere, og et spil der for alvor holder hjernen i gang.
Det kan så heller ikke afvises, at bridge har rygte af at være for gamle mennesker – og det rygte må tilbagevises! Flere steder i landet findes skolebridge; men virkeligheden er, at det typisk er en interesse for mennesker, hvor børnene er blevet store, eller når arbejdslivet ophører. Derfor er gennemsnitsalderen i klubben helt pæn, og klubben kan da også prale med at have flere medlemmer på over 90.
Det bridge også kan, er at hjælpe nye borgere i kommunen med at finde et netværk. Flere nye nyborgensere har gennem tidens løb ringet og spurgt, om de kan være med, for de har jo ingen makker. Og det kan de – for klubben hjælper naturligvis med at finde en makker.
Handicap og holdånd
Nyborg Bridgeklub er en del af Dansk Bridgeforbund. Det betyder, at klubbens medlemmer kan deltage i turneringer, og at når man kommer i klubben og spiller, så tæller resultatet med i udregning af ens handicap. Det kører helt automatisk, da klubben har været så heldig at få et godt sponsorat til indkøb af den elektronik, der gør det meget nemmere at gøre klar, inden spillet går i gang. Der skal blandes kort og de skal lægges op. Der skal registreres trumf og dagens vinder, og der skal ikke mindst regnes ud, hvordan alle bridgeparrene kommer til at spille alle spil mod alle. En sindrig matematik der nu har fået god hjælp af elektronik.
Det er nu stadig et spil der kræver god tid til forberedelsen. Og heldigvis er der på hver spilledag frivillige, der kommer og sætter bordene op, laver kaffe og sørger for diverse. Så er bestyrelsens kræfter nemlig frie til at sikre foreningens interesser i andre sammenhænge.
Når der spilles, er der kun dæmpet tale, men inden spillet går i gang og i kaffepausen er der livlig snak og gang i fællesskabet. Bridge er nemlig også en interesse, der kan give nye relationer, og mange mødes da også privat, både for at spille, men også fordi venskaber opstår.
Født til bridge
Både i Gretes og Lones barndomshjem er der blevet spillet bridge, og for dem begge gælder, at de altid har vidst, at på et tidspunkt skal spillet læres. Nu spiller de begge 2 flere gange om ugen og finder en enorm glæde ved det.
Som så mange andre medlemmer, fik Lone lært spillet, da hun blev pensionist. Udover barndomsplanen om at få lært spillet, blev Lone yderligere tilskyndet, da hun læste en artikel om at holde sin hjerne ung. Den foreskrev, at bridge og bordtennis skulle være den gode kur, så nu finder man både Lone ved bridgebordet og bordtennisbordet! Faktisk er Lone så bidt af bridge, at dagen starter med en spil online morgengymnastik-bridge. Ud over at spille i klubben, er Lone med i bestyrelsen, hvor hun tager sig af facebook med mere, noget der også har hendes store interesse.
Lone har bestyrelseserfaring fra andre foreninger, men hun er også drevet af den grundholdning til det frivillige arbejde, at nogle skal gøre det, for at foreningen kan eksistere. Og Lone gør gerne sin del af arbejdet i Bridgeklubben, fordi det samtidig giver hende en glæde og fylder hendes pensionisttilværelse ud med noget der både er interessant og giver mening.
Grete havde en dobbeltmission med at få lært spillet: Dels barndomsplanen, dels som en indgang til at få lært nogle mennesker at kende efter mange år med stor rejseaktivitet gennem jobbet. Så de sidste år på arbejdsmarkedet blev brugt på at få undervisning og komme med i klubben, og ganske kort efter var Grete en del af bestyrelsen, og de sidste 9 år formand.
Bestyrelsesarbejdet drives af, at det er sjovt og at det sker sammen med gode mennesker. De mange positive tilkendegivelser fra medlemmerne fungerer også som en drivkraft for Grete, der har tænkt sig at fortsætte, både som formand, men også som underviser, da det er en god måde at lære nye medlemmer at kende på.
Fakta om Nyborg Bridgeklub:
Du kan spille bridge og gå til undervisning 4 gange om ugen på Vestervold. Medlemsskabet giver dig adgang til at deltage i turneringer og få udregnet dit handicap. Har du lyst til læse mere om klubben eller selv være med, så kik her: https://www.bridge.dk/4542/