Korsang mod sjælesorg
Vindingekoret vil gerne dele sangglæden og det tætte, gode fællesskab med nye medlemmer.
Korsang står højt på hitlisten, når folk er på udkig efter fritidsinteresser. Ikke mindst i Nyborg-området har vi et bredt repertoire af kor, fra motetkoret over seniorkoret og lungekoret til gospelkoret…eksempelvis. Og så er der Vindingekoret, som vi besøgte under en øvesession en ganske almindelig torsdag aften i aulaen på Vindinge Skole. Korets formand Anne Lise Klaris tager imod med kaffe, engageret fortælleglæde og klippefast tro på, at koret går en storslået fremtid i møde, trods det, at antallet af kormedlemmer er halveret gennem de seneste 10 år. I 2015 bestod Vindingekoret af 50 sangere. I dag møder blot 22 kormedlemmer op, når der er øveaften hver torsdag fra klokken 18.45 til 21.15. Det har sine helt naturlige forklaringer og er slet ikke så dårligt endda, afslører Anne Lise Klaris: – Vores kor har sit udspring i Vindinge Sangforening, som blev stiftet helt tilbage i 1869 og faktisk i sin tid var initiativtager til ”Fugleskydning”, som stadig afholdes årligt i Nyborg. Med tiden fjernede koret sig mere og mere fra sangforeningen, og i 2003 blev Vindingkoret etableret i sin nuværende form, indleder Anne Lise Klaris og fortsætter: – En del af korets nuværende medlemmer har været med helt fra dengang, Vindingekoret udskilte sig fra den legendariske sangforening. Det siger derfor sig selv, at mange af sangerne er ret modne, og derfor har sygdom og alder gennem de seneste år betydet et temmelig stort frafald i korets rækker.
Ungdommen titter frem
Mens Anne Lise Klaris fortæller, nærmer tiden sig for korets formelle øvestart. Medlemmerne drysser ind ad døren. Der udveksles knus og beretninger om, hvad der er sket siden sidst. Det modne islæt fornægter sig ikke, ligesom de kvindelige sangfugle er i absolut overtal. Kun ganske få dybe stemmer markerer sig i koret, som udfolder sig trestemmigt i et bredt repertoire.
Som tiden går mod klokken 18.45, den formelle start for øveaftenen, møder også yngre sangere ind for at indtage deres pladser i det (pt) 22 personer store Vindingekor. Også dirigenten gør sin entré: 26-årige Simon Falk. Han er uddannet maskiningeniør men spiller også både violin og kirkeorgel. Simon Falk kendte til Vindingekoret, og da han hørte, at koret stod uden leder, slog han til. – Jeg elsker at arbejde med musik og at forme og opføre musik, og jeg nyder at arbejde med koret, fortæller Simon Falk, som sammen med Vindingekoret arbejder mod omkring fem offentlig koncerter årligt – på plejecentre, i kirker og til andre arrangementer.
Småt er godt – eller hvad?
Selvom Vindingekoret har oplevet at blive halveret gennem de sidste 10 år, er det slet ikke så dårligt endda, mener korets formand Anne Lise Klaris. – Da koret bestod af 50 medlemmer, var det faktisk for stort. Vores nuværende 22 medlemmer er dog lidt i underkanten. Vi skal jo betale vores korleder og andre udgifter med de kontingenter, som kormedlemmerne betaler. Hvis vi sætter kontingentet yderligere op, risikerer vi, at nogle simpelthen ikke har råd til at deltage i korsangen – og det vil ikke være i orden. Derfor vil vi gerne have nogle flere medlemmer i Vindingekoret, slutter Anne Lise Klaris.
Sang smører sjælen
Kormedlemmerne er ikke i tvivl om det syngende fællesskabs helende og livgivende kraft. Nogle synger for at glæde andre. Andre synger, fordi de elsker at synge og først og fremmest synger for deres egen skyld. – Hvis andre får noget ud af min sang, så er det da bare dejligt. Men primært synger jeg, fordi jeg nyder at synge, siger Eva. For nogle kan det at synge igen tænde livsgnisten. Som Anne udtrykker det: – Da min mand døde for syv år siden, vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle komme ud af min sorg. Jeg var så ked af det. Da jeg hørte om Vindingekoret, tænkte jeg, at det måske var noget for mig: et sted hvor jeg kunne lære nyt, lære andre mennesker at kende og få nye udfordringer, som kunne gøre mig glad igen. Det viste sig at være et rigtigt valg for mig, for koret har givet mig så meget. Det er dejligt igen at være social, og jeg er altid glad – og træt – når jeg går hjem efter en koraften. Sammen med Anne stemmer de øvrige kormedlemmer enstemmigt i: – Hvem kan gå hjem i trist humør, når man har tilbragt et par timer i et givende og rummeligt socialt samvær med sang i centrum og rørt sine stemmebånd i dejlige sange sammen med andre, som alle synger med hver sit næb. I hvert fad ikke medlemmerne af Vindingekoret.
Fakta om Vindingekoret:
Øver hver torsdag klokken 18.45-21.15 i aulaen på Vinding Skole
Der er ingen krav, fx om at kunne læse noder, til kommende kormedlemmer
Koret er trestemmigt: sopran, alt og tenor/bas
Er du interesseret i mere viden: Kontakt korets formand, Anne Lise Klaris på telefon 40 30 42 15 eller på mail: [email protected]