Foreningsportræt: Ørbæk Billardklub

Ørbæk Billard Klubs omkring 40 medlemmer spiller både for hyggens skyld, for at udfordre sig selv på det grønne klæde og for at vinde i konkurrencer mod andre danske billardklubber. Det sidste lykkedes over al forventning i sæsonen 2022-2023.

Det var en stor dag, da medlemmer af Ørbæk Billard Klub sidste år var inviteret til fest på rådhuset for at modtage gaver og borgmesterhåndtryk.

Anledningen var, at klubbens serie 3-hold var røget helt til tops og var blevet landsmestre i keglebillard i 2022-2023-sæsonen.

Det vindende hold bestod af tre mænd og en kvinde. Sidstnævnte er Jytte Jørgensen, som har haft lidt af en kometkarriere i Ørbæk Billard Klub.

– Jeg meldte mig ind i klubben for tre år siden. Jeg kendte lidt til sporten, for da jeg var barn, havde vi billardbord derhjemme, fortæller Jytte Jørgensen, som hurtigt blev opfordret til at tage del i bestyrelsesarbejdet. Først blev hun suppleant. I dag er hun formand for klubben, som sidste år kunne fejre 50-års jubilæum.

 Hygge omkring bordet
 Men man behøver ikke at være så ambitiøs.

Klubben, som ligger ved Ørbæk Midtpunkt, er en nøgleklub. Når du er medlem, får du simpelthen en nøgle udleveret og kan derefter bruge klublokaler og faciliteter hvornår, det måtte passe dig.

Nogle træner intenst og tager til turneringer rundt om i landet for at udfordre andre billardklubber – som firemands-hold, tomands-hold eller old-boys-hold.

Andre spiller for hyggens skyld, som eksempelvis Kurt og Hardy, der krydrer det ugentlige samvær i klubben med vittigheder og gode historier – og en ølpause.

– Vi har et godt sammenhold. Vi spiller typisk bare os to; men kommer der en ekstra, så bydes vedkommende velkommen, siger Kurt.

Andre øver sig alene. Det er der nogen, der bedst kan lide.

– I princippet kan alle spille mod alle, for i keglebillard spiller vi med handicap – ligesom i golf, forklarer Jytte.

Så du behøver ikke nødvendigvis at være en billardhaj for at få noget ud af at spille med køer og baller og kegler i Ørbæk Billard Klub. Det kræver heller ikke en større formue at være medlem: mellem 175 og 250 kroner i kvartalet koster et medlemskab.

Udstyr kan også anskaffes ret billigt på brugtmarkedet. Hvis man da ikke foretrækker en spritny kø, som fås i et ret bredt prisspektrum – fra 1.000 til 30.000 kroner.

En god kondition er heller ikke påkrævet ved det grønne klæde – så hellere en udviklet sans for at kunne koncentrere sig om at ramme ballerne i den helt rigtige vinkel.

Fra elfenben til kunststof
I gamle dage blev billardkugler fremstillet af elfenben og kostede en mindre formue. I dag er elefanter en fredet art, og baller støbes i kunstigt materiale og er dermed til at anskaffe for en almindelig billard-interesseret spiller.

Alligevel kan billard ikke kategoriseres som en billig sport. Det skyldes bordene, som koster mellem 70.000 – 80.000 kroner stykket og desuden er dyre at vedligeholde.

– To af vores fire borde skal have nyt klæde hvert år, og sådan en ombetrækning koster omkring 5.000 kroner pr. bord, sukker Jytte.

Bordene har desuden indlagt varme og skal have en konstant temperatur på 22 grader på bordfladen, for at kuglerne kan glide så gnidningsfrit som påkrævet.

 Markedspenge skæpper i kassen
Med omkring 40 medlemmer og det forholdsvis lave kontingentniveau skal man ikke være en regnehaj for at nå frem til det resultat, at klubben må skaffe sig penge på andre måder end at inddrive kontingenter.

– Heldigvis har vi Ørbæk Marked, for det er her, vi tjener rigtig gode penge, afslører Jytte og fortæller:

– I år lagde frivillige fra klubben 219 timers arbejde på markedet. Dels ved at samle skrald, dels ved at være i køkkenet. Det er rigtig hyggeligt og ganske indbringende, og efterfølgende inviterer vi alle til en medhjælperfest med gratis mad og drikke. 

En enkelt øl i pausen
I det omkring 130 kvadratmeter store klublokale med udsigt til Ørbæk Midtpunkts indgangsparti hersker der ingen tvivl om, at billard er en sportsgren.

Under en pause i formiddagens parti billard trækker de tre makkere Bent, Leo og Knud ind i den tilstødende lounge for at få en øl.

Men kun en enkelt af de grønne dåser, lyder det fra de tre, som er ret trætte af billardens ry som værtshusspil.

Keglebillard er en sportsgren, som hører under Den Danske Billard Union (DDBU). Men desværre en uddøende sportsgren, slår de fast.

– De unge vil hellere spille ”skomager”, som er mere matematisk, og er den slags billard, der typisk spilles på værtshuse. Men vi vil alligevel rigtig gerne have flere medlemmer til at spille keglebillard i Ørbæk Billard Klub, slutter Jytte Jørgensen.

Jytte Jørgensen, formand for Ørbæk Billard Klub, følger med i baggrunden, mens Bent Nielsen tager bestik af situationen på det grønne billardbord. Foto: Lisbet Rasmussen

Ørbæk Billardklub

Har du lyst til at blive medlem af Ørbæk Billard Klub eller vil vide mere om klubben, kan du gå ind på klubbens facebookside.

Scroll to Top