Hvordan skaber man mere fællesskab og liv på en havn fyldt med beton og nybyggerier?
Det er der sikkert mange kommuner med havnefront, der spørger sig selv om. I Nyborg ser det ud til, at foreningen Marinaens Venner har fundet opskriften på, hvordan man får noget til at spire på havnens grå og hårde beton – i bogstavelig og overført betydning.
Begyndelsen
Al begyndelse er svær. Det var ingen undtagelse for Marinaens Venner. I 2020 havde ideen om et fællesskab omkring havnemiljøet sået frø hos Johnny Dørr og hans hustru, der havde deres daglige gang på havnen. Det skulle være et fællesskab for dem der drømte om at gøre havnen til et samlingspunkt. De begyndte med 700 husstandsomdelte foldere og 1200,- på kontoen. Det var i coronaens tid, men mod alle odds spirede et lille nyt fællesskab frem på havnen. I 2020 blev fællesskabet officielt – Marinaens Venner blev en forening. I 2022 havde de deres første arrangement, og i dag er Marinaens Venner et blomstrende fællesskab, der laver arrangementer og andre tiltag for at forskønne livet og hverdagen på havnen.
Fællesskab og arrangementer
Marinaens Venner holder til i Sejlerstuen på havnen og består af en driftig bestyrelse og en stor flok frivillige, der trækker i arbejdstøjet, når der skal laves arrangementer. Alle bidrager med det, de er bedst til. Nogle søger midler, andre samler skrald og vander blomsterkrukker. Hver onsdag mødes 4-5 ”træmænd” i det gamle bådeværft på Fjordbakken. Her drøfter de verdenssituationen, mens de kreerer blomster- og urtekasser, loungemøbler og meget mere til at skabe indbydende miljøer på havnen. Senest er det blevet til en krabbebane til de yngste. Marinaens Venner har gjort sig umage for at lave hyggelige opholdssteder på havnen f.eks. teltet på havnepromenaden, hvor alle må opholde sig. Også de unge er mere end velkomne, hvis de rydder op efter sig – og det gør de som oftest, fortæller Johnny og René, som mener det dybt alvorligt, når de siger, at havnen skal være til glæde for ALLE – børn, unge og voksne, sejlere, hele byens beboere, samt gæster. Og det er lige netop foreningens formål – at skabe miljøer og aktiviteter, der kan samle havnen og dens mangeartede fællesskaber, samt trække byen ned på havnen – endda ligefrem binde byen og havnen mere sammen. Det er i hvert tilfælde drømmen.
”Det er lykkedes at få skabt en bevægelse henimod mere sammenhæng og liv på Marinaen. – En bevægelse der fremmer fællesskaber blandt beboere, klubber og gæster og fremmer den fælles ansvarlighed for hele marinaområdet” fortæller René stolt.
Arrangementerne er åbne for alle. Og mange gæstesejlere, fastliggere og beboere i og omkring havnen har fundet vej til de gratis arrangementer, som Marinaens Venner afholder. Til Sct. Hans aften på ”Nokken” kommer der ca. 800 besøgende, og til de tre årlige arrangementer, der afholdes ved havnekontoret og sejlerstuen, i juli og august, deltager ca. 150-200 gæster. Senest har foreningen afholdt et ølsmagningsarrangement, med belgisk øl og irsk musik. I september er Marinaens Venner, sammen med Frivilligcenter Nyborg også medværter for startfesten til Fællesskabsstafetten, hvor alle Nyborg kommunes frivillige fællesskaber skal fejres.
Et fælles projekt
René og Johnny har som flere af de øvrige medlemmer i Marinaens Venner ”havnen i blodet”. Mange af dem er født her i byen, og har på en eller anden måde gennem livet, været i kontakt med havnen. Nogle har arbejdet på færgerne, andre har haft båd, nogle bor ned til havnefronten. Måske er det dette havne-DNA, der gør, at de ser skønhed og muligheder, hvor andre ser beton. Spørger man Johnny og René, er havnen er ikke bare en havn. De mener at havnen rummer så mange muligheder, fordi der er så mange forskellige mennesker der færdes på havnen, så der er en oplagt grobund for fællesskab og samling på tværs af mennesker og foreninger. ”Vi vil gerne være havnens talerør, og flytte fokus ned på havnen, så alle ser de muligheder som arealerne rummer” siger makkerparret enstemmigt. Det er der heldigvis mange der også kan se ”fidusen i”, for foreningen oplever meget opbakning fra både kommunen og byens erhvervsliv. Erhvervslivet er gode til at støtte op f.eks. med sponsorater ved arrangementer. Og foreningen oplever generelt at Marinaens Venner hurtigt er blevet en del af det offentlige Nyborgs bevidsthed. Kommunen inviterer dem med, når der drøftes udvikling af byen og havnen. Og – påpeger René ”Man skal jo være med, hvor det sker, hvis man vil påvirke noget”. Så de tropper op. Den store velvilje mærker foreningen også, når der er behov for tilladelser, og når det kommer til mindre tilskud til de projekter der kan forskønne havnen. Derfor har makkerparret også store forhåbninger til fremtiden – for når opbakningen er der, er det jo let at drømme stort. I den nærmeste fremtid håber Johnny og René på flere tiltag som den nye Food-truck, samt at der en dag kan komme et grønthandlermarked på havnen i sommermånederne. Lige for er dog ønsket om cykelleje på havnen, så man på den måde kan få gæstesejlere ”invitereret” rundt i byen og kommunen, sådan som man ser det på andre havne. Og så vil foreningen se, om de kan finde formlen til, hvordan man kan få aktivitet og arrangementer på havnen i vinterhalvåret.
Fakta om Marinaens venner:
Arrangementerne bliver annonceret på foreningens FB og slået op på sandwichskilte på havnen. Er man medlem af foreningen kan man, foruden at støtte foreningen, få nyhedsbrevet hvor aktiviteter og arrangementer også annonceres. Et husstandsmedlemskab koster 100 kr. om året, og ALLE kan blive medlemmer.
Læs mere om Marinaens venner og/eller kontakt dem her