Foreningsportræt: Dansk Flygtningehjælp, Ullerslev

Foreningsportræt: Dansk Flygtningehjælp i Ullerslev

I en lille lejlighed i Ullerslev åbnes dørene fredag eftermiddag kl. 15 til et fristed, og ind kommer glade børn, smilende voksne og en helt nyindflyttet beboer. På bordet er der kaffe, frugt og kage – og så er 4 frivillige fra Dansk Flygtningehjælp ellers klar til at tage imod med åbne arme, lyttende ører og tid.

Historien om Højvangen

Det gamle plejecenter Højvangen i Ullerslev blev for år tilbage omdannet til asylcenter, og her fik Dansk Flygtningehjælp et lokale til aktiviteter og et depot til ting, indsamlet til uddeling. Nu er det meste af bygningen revet ned, tilbage er 6 lejligheder. De fem står klar til at modtage nyankomne flygtninge, den sidste er Dansk Flygtningehjælps lokaler, og det er her, der fredag eftermiddag emmer af fællesskab og venlighed.

Målet er at tage imod og hjælpe på vej. Beboerne kommer fra verdens brændpunkter, inden de lander i en dansk flygtningelejr, og herefter måske i Ullerslev. De kan bo her, så længe de er på integrationsydelse, og når de rykker videre til en anden bolig, er de typisk også klar til at stå på egne ben. Det er dog altid muligt at komme forbi på et mere roligt tidspunkt, hvis der er brug for hjælp.

Der er aldrig 2 fredage, der er ens, da de fremmødte sætter dagsordenen. Nogle gange er der brug for hjælp til lektier eller til at udfylde papirer til kommunen, andre gange er det mere hygge. Udover fredagene bliver der holdt arrangementer som fastelavn, eid, jul og påske, og der bliver arrangeret udflugter til lokale seværdigheder, Tivoli, Bakken eller en tur i biografen. Nogle af turene er med lidt egenbetaling, men foreningen er gode til at få sponsoreret hele eller dele af billetten for at kunne få så mange som muligt med, og det er vigtigt, da mange tidligere faste fredagsgæster gerne deltager i de mere lejlighedsvise arrangementer.

Rummets magi

Umiddelbart ligner det bare voksne, der drikker kaffe og snakker, mens børnene tegner, men det er så meget mere end det. Her er et fristed med frivillige med tavshedspligt, hvor der på trods af verdens konflikter og de mange nationaliteter repræsenteret rundt om bordet, er en enighed om at finde sig til rette i det nye liv og hjælpe sig selv og hinanden i at nå dertil. På mange måder minder det om at være hjemme hos nogen med en uformel stemning med snak og latter på tværs af generationer.

Magien er ganske enkel. Her omkring kaffen er der mulighed for at drøfte alt det svære og nye, få hjælp og få drøftet, hvordan en konkret situation håndteres i hjemlige omgivelser. Særligt for børnene er, at de bliver hængende, især pigerne. De finder reserve-bedsteforældre med tid til at lytte. Plads er der ikke meget af. De voksne sidder i stuen og snakker, og ungerne har plads, tegneudstyr og spil på det lille værelse, hvor de kan lukke døren og hygge. Men de store drenge er nu heller ikke bange for at give et kram, når de møder de frivillige ude i byen.

Bestyrelsen og de frivillige

Selv om mange kun er med for en kortere bemærkning, mens de bor i Højvangen, er der nogle der bliver hængende og også bliver en del af Dansk Flygtningehjælp i Ullerslevs bestyrelse. Mange af brugerne af Højvangen betragter de frivillige som familie, og det er fantastisk, som de frivillige siger; men det er målet at gøre gæsterne klar til at stå på egne ben i det danske demokrati, og her kan bestyrelsesarbejdet og besøg i byens foreninger være en vej.

De kunne nu godt bruge nye og yngre kræfter til bestyrelsen, som pt. også er de frivillige, der kommer om fredagen. Derudover er der tilknyttet en frivillig til et malerkursus for de store piger. Roshanak Art er selv flygtning fra Iran med et stort ønske om at kunne give noget tilbage til dem der er flygtninge nu.

Ellers er det Hanne Skafte, Inger Marie Klindt, Sten Hedemann og Lis Kongegaard, man kan møde om fredagen. De er der lidt på skift, hvordan det nu lige passer med deres egne familier, men synes alle 4, at mødet med andre kulturer og alt det man kan lære af mennesker, der har levet under andre vilkår er berigende.

De frivillige har forskellige erhvervsmæssige baggrunde, men er nu alle pensionister med et ønske om at hjælpe de flygtninge og indvandrere, der kommer til byen, og som Sten siger, så skal der så lidt til for at gøre en forskel, og han må vide det efter at have arbejdet med flygtninge hele sit arbejdsliv, hvilket han også oplever som en forpligtelse til at blive ved med at gøre det. Inger Marie har tidligere undervist i dansk som andet sprog, og som pensionist savnede hun simpelthen det pust det giver at høre om andre kulturer og være sammen med denne gruppe af mennesker.

Anderledes er det for Hanne og Lis, der har slået deres arbejdsmæssige folder inden for andre områder. Lis, der har været dagplejer, savnede simpelthen at være sammen med børn og deres forældre, og efter at have set en annonce, hvor der blev efterlyst frivillige, var hun klar. Hanne, der er formand, har ikke lavet frivilligt arbejde, før hun blev pensionist. Det er lidt atypisk, da mange frivillige har lavet frivilligt arbejde i forskellige former altid, som de ofte selv udtrykker det. Men Hanne har pga. sit job ikke haft tid før, men er nu både med i Dansk Flygtningehjælp og instruktør i det lokale motionscenter. I det frivillige arbejde finder Hanne og hendes kolleger på Højvangen stor glæde af fællesskabet blandt de frivillige og med alle de spændende mennesker, der dukker op til kaffe om fredagen.

 

 

Fakta om Dansk Flygtningehjælp i Ullerslev:

Der er åbent i Højvangen i Ullerslev hver fredag fra kl. 15.00-18.00, hvor alle med en flygtninge/indvandrerbaggrund er velkomne til at kikke forbi til kaffe, snak eller hjælp til at få løst et problem i et fortroligt rum. Lørdag formiddag er der malekursus for de større piger.

Herudover er det muligt at komme forbi til hjælp med lektier, asylansøgning og andet efter individuel aftale.

Du kan kontakte foreningen her https://www.facebook.com/groups/938760166492789

Du er også velkommen til at kontakte formand Hanne Skafte på telefon 6063 9237

Scroll to Top