
Der brænder en ild: politisk aktivisme hos Faglige Seniorer
Der er nok at tage fat på, hvis man vil sikre en god seniortilværelse – forberedelse af pensionisttilværelsen, viden om rettigheder og kendskab til økonomiske muligheder. Og så er der dem, der ikke kan lade være med at råbe højt og forsøge at forbedre vilkårene for sine jævnaldrende: mød bestyrelsen i Faglige Seniorer!
Den gode pensionisttilværelse
Der er jo ikke kun én opskrift på, hvad den indeholder, og det er måske lige netop pointen for Faglige Seniorers lokalafdeling i Nyborg. Her arbejder politisk engagerede mennesker på at skabe 12 arrangementer om året, der spænder over alt fra rundvisning i det nye Sundhedshus, foredrag om at rejse i Norge og ikke mindst aktuelle politiske og sociale emner. Men de arbejder også på at forbedre vilkårene for seniorer i kommunen – og det sker både ved at forsøge at råbe politikerne op, men også gennem arrangementerne, hvor de belyser seniorers muligheder.
Der kommer omkring 30 mennesker til arrangementerne. Nogle kommer fast, andre kommer efter emnet. Det er det faglige indhold der er omdrejningspunktet for arrangementerne, og fællesskabet er derfor en slags sidegevinst. Alligevel opstår der små grupperinger blandt de deltagende, og bestyrelsen har da også overvejelser omkring at forsøge sig med fællesspisninger og måske noget folkedans for netop at fremme det sociale noget mere.
Derudover er der også mulighed for it-support en gang om måneden og en ret aktiv facebookside med gode informationer.
Den fortsatte kamp
Bestyrelsen består af ganske forskellige mennesker, der alle brænder for den gode seniortilværelse. Også for dem selv. De viser meget godt, at for nogle er lykken at kunne fortsætte med at arbejde, for andre er lykken at have meget fri tid og mulighed for at rejse gennem længere perioder.
Når de arbejder frivilligt netop i faglige seniorer, er det egentlig at betragte som en forlængelse af det faglige arbejde, de alle har været dybt engagerede i, da de stadig var på fuld tid på arbejdsmarkedet. Som Jens Høj Justensen siger, ”så handler det om at stå op om de svage og stå vagt om andre menneskers rettigheder”. Han har været tillidsrepræsentant gennem mange år, og nu som pensionist er motivationen fuldstændig den samme, det kommer blot andre seniorer til gode.
Det gælder også for Michael Skouw, der også har et stort fokus på, at man får forberedt sig på pensionisttilværelsen, og at man gør det i god tid – f.eks. når man fylder 50. Derfor er han engageret i Projekt Senior-klar, et arrangement der trak 100 deltagere og som netop fokuserer på at forberede overgangen mellem arbejdsliv og pension, hvor mange kan have tendens til at komme i klemme. Økonomisk eller socialt – men begge dele kan forberedes og dermed forbedre seniortilværelsen, og lige netop derfor er det en meget vigtig sag.
Faktisk er det rigtigt svært at få de 4 engagerede mennesker til at omtale deres indsats som frivilligt arbejde – ”det ligger jo i direkte forlængelse af min karriere”, som Elsa Knudsen siger. ”Vi kæmper den samme kamp nu, nemlig kampen for de bedre vilkår.”
”Det er jo det samme indhold og organisationsgen jeg bruger nu, som da jeg gik på arbejde”, fortæller Asse Starup Jørgensen, der er formand og har været med til at starte lokalafdelingen i Nyborg for et par år siden. Elsa nikker samtykkende. Måske kan disse mennesker slet ikke undvære kampen, og slet ikke tie stille, når der er muligheder for forbedringer for deres medmennesker?

FAKTA om Faglige Seniorer
Alle seniormedlemmer hos en fagforening under FH er automatisk medlemmer af Faglige Seniorer uden særskilt indmeldelse eller gebyr. Det er dog muligt også at blive medlem af Faglige Seniorer på særligt medlemskab.
Det anslås, at der 1100-1200 medlemmer i Nyborg Kommune, heraf er ca. 200 aktivt deltagende. Mange er ikke klar over at de automatisk er medlemmer gennem fagforeningskontingent. Du kan læse mere om Faglige seniorer her: fagligsenior.dk/kommunegrupper/Nyborg/