Østfyns Sociale Hånd -  Et foreningsportræt

ØSH Caféeen in Nørregade 25.

Når man går ind ad døren i Nørregade 25, føler man sig straks taget vel imod. Bag døren holder Østfyns Sociale Hånd - eller ØSH som den hedder i daglig tale til, og caféen er altid velbesøgt i åbningstiden. Her kommer mennesker der søger fællesskab, sammenhold og et imødekommende sted at tilbringe nogle timer. Priserne er yderst rimelige, menuen indeholder klassikere som tarteletter, håndmadder og lagkage, der er rigeligt med kaffe på kanden og der er er hjertevarme, god stemning og godt med snak. 

Foreningen er stiftet af Poul Wiinberg i 2001, men det har længe været Inge der har sat dagsordenen i caféen. Og selv om Inge har gode folk ved sin side, ja så er Inge stadig ØSH’s samlende midtpunkt, både inden for i cafeen i Nørregade og i bybilledet. Inge samler, råber højt når nogen har brug for hjælp og er i det hele taget altid klar og til rådighed. Som en frivillig siger: ”Inge gør alt med hjertet og tæller ikke timer!”. 

Værested og forening

ØSH er egentlig et værested, men i praksis er det en forening der holder til i cafeen i Nørregade, hvor man hver dag fra 10-15 kan komme forbi til en snak eller købe lidt mad. Herfra arrangeres forskellige aktiviteter til glæde for medlemmerne og for at samle penge ind til ture og rejser. Foreningen består af 140 medlemmer, en håndfuld frivillige, en bestyrelse og indimellem er der også en borger i samfundstjeneste i cafeen. En del af medlemmerne giver lige en hånd med, f.eks. når der skal spilles banko. Nogle af de frivillige er også at finde i cafeen, når de ikke har tjans bag disken – og i det hele taget virker det som om, at man i ØSH bare rigtigt godt kan lide at være i hinandens selskab. Til snak, for at hjælpe hinanden med praktiske ting eller bare for at være sammen. 

 

Målet med cafeen er at samle mennesker – at skabe sammenhold og forhindre ensomhed. Nogle kalder medlemmerne for de skæve eksistenser, men Inge kan bedre lide at tale om, at hos ØSH er der plads til alle. Uanset hvad der er gået forud i livet, uanset hvad udfordringerne i hverdagen går på og uanset hvad fremtiden ser ud til at bringe, ja så kan man mødes i caféen, uden dømmende blikke, men med mulighed for at være med i et fællesskab.  

 

Når jeg går Inge på klingen, kan medlemmerne måske godt beskrives som “den lille mand på gaden”. For der er mange der er kommet lidt i klemme i systemet eller som døjer med ensomhed. Nogle har ikke nogen der kan råbe højt på deres vegne og hjælpe dem med at få talt deres sag. Men her kan ØSH være behjælpelig med at organisere, snakke eller være bisidder til et møde med kommunen. 

 

Inge er et af de der mennesker der brænder for sin sag. Og vi taler hjerteblod! Hun og de andre frivillige er altid klar til at hjælpe, lytte og handle. Og historierne er mange. Man kan nærmest sige, at de flyder i en lind strøm. Fælles for ØSH-historierne er de mennesker der har passeret gennem Inges liv. En del er døde, nogle kommer ikke længere, men mange er stadig en del af flokken. Historier om mennesker der har haft brug for en håndsrækning for at komme op igen, historier fra de mange ture og rejser i ind- og udland, og hele tiden mens hun fortæller, stråler glæden ud af Inge.  

 

Til gengæld er der ikke rigtigt nogen historie om, hvorfor Inge brænder for netop denne sag. For Inge taler helst ikke om sig selv. Hun taler om foreningen, medlemmerne, de andre frivillige og alle sejrene! Dvs. hun får på opfordring fortalt, at hun mødte Poul der var fanden i voldsk og virkelig kunne få noget igennem for andre. Og dér var inspirationen til at videreføre Pouls arbejde. Så det gør Inge nu! Men ellers handler det kun om de mennesker der i en kortere eller længere periode er en del af ØSH. Og hvordan foreningen kan gøre en helt konkret forskel via fællesskab eller med at løse opgaver af mere praktisk karakter. 

 

Brug for at skabe en ny synlighed

Foreningen er en særdeles aktiv del af Nyborg – men har som så mange andre haft det svært i coronatiden. Så nu kæmpes der lidt for at komme på landkortet igen. Men heldigvis er der mulighed for at genstarte nogle af de tidligere aktiviteter. Loppemarkedet på torvet er tilbage, og der arbejdes med planer om at holde det udskudte 20-års jubilæum med en stor gadefest. Foreningens medlemmer er så småt i gang med at planlægge næste års udlandsrejse og endagsturene er genoptaget. 

Denne sommer lancerer ØSH ny hjemmeside, foreningen deltager i fællesspisningsprojekter i samarbejde med Kongens Fadebur og Frivilligcentret og er i det hele taget klar til at skabe fornyet opmærksomhed på sig selv.  

Der kan altid bruges nye frivillige, ligesom der altid er plads til nye medlemmer. Hos ØSH gælder det om blot at være – og så kan man jo bidrage med det, man nu engang kan. Her mødes mennesker på tværs af køn, alder, baggrund, interesser og behov. Det centrale er fællesskabet – og der er plads til alle.

Fakta om Østfyns Sociale Hånd

ØSH er en forening for alle der søger fællesskab og sammenhold. Alle hverdage er der åbent i cafeen fra kl. 10.00 til 15.00. Her kan du købe kaffe og kage samt frokost til små penge. Medlemskab koster 150 om året for enlige, 250 kroner for par. Du kan læse mere om foreningen her.

%d bloggers like this: