Endelig en forening til stressramte i Nyborg Kommune

heavy-934552_640589 milioner resultater kommer der frem på Google når man søger på ordet “Stress” og vi tager stress-tests, læser en væld af artikler om symptomer på stress og hører igen og igen om det i nyhedsstrømmen. Stress er blevet en folkesygdom og SOS spørger derfor, om vi har skabt et samfund, vi bliver syge af? 

430.000 danskere har symptomer på alvorlig stress hver dag, 500.000 danskere føler sig udbrændte og 500.000 danskere lider af depression – man skal ikke bladre langt ind i medlemsfolderen fra SOS for at fatte situationens alvor. Og når man kigger rundt i Danmark, er det da heller ikke svært at få øje på de mange stressramte. Siden 1987 er der blevet flere og flere stressramte, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Stress koster nu vores samfund i omegnen af 14,7 milliarder kroner om året. Så vi skal virkelig til at passe på, for en hver kan se, at vi nu er ved at være der, hvor stress ikke “bare” er ødelæggende for den enkelte. Omkostningerne er øjensyneligt så store, at man må spørge sig selv, om stress nu fører til tab af velfærd.

“Vi vil kæmpe for at fjerne stress hos børn, unge og voksne og sammen med dig og andre aktører styrke livs- og arbejdsglæden for alle. For kun sammen kan vi løse opgaven” – Marianne Bak, stifter af SOS

Her i Nyborg kunne vi tilbage i marts læse om socialdemokraternes Martin Stenmann, som fik et angstanfald og derefter blev sygemeldt med stress. Han stod frem med sin historie i Fyens Stiftstidende i håb om, at hans fortælling kunne være med til at hjælpe andre. Vigtigheden af at tale åbent om stress understreges også i Nyborg Kommunes stresspolitik. Desuden lægger Nyborg Kommune vægt på, at stress ikke må betragtes som et individuelt problem, men som et problem der skal håndteres i fællesskab.

SOS – Forening Stress og Sanatorium

Foreningen henvender sig til:

  • Alle der har eller har haft stress-symptomer
  • Alle der er eller har været syge af stress
  • Pårørende til stressramte
  • Behandlere
  • Alle der har interesse for  området
stressforening-nyborg

Koncertmeditation – min vildeste meditationsoplevelse!

“Husk noget at ligge på, et tæppe, nogle varme strømper og en hovedpude” instruerer Marianne Bak mig. Jeg ved ikke helt, hvad jeg er gået ind til, men jeg glæder mig til at opleve stressforeningens arbejde. Mit navn er Matilde og jeg er leder af Frivilligcenter Nyborg, som SOS er medlem af. For at lære foreningen bedre at kende, har jeg inviteret mig selv med til koncertmeditation, hvor Cecilie Strange skal guide meditationen med sin saxofon. Selv er jeg ikke god til at meditere og har kun prøvet det få gange – jeg plejer altid at falde i søvn, hvilket jo er dejligt afslappende, men ikke rigtig det der er meningen med at meditere.

20 mennesker er mødt op i Bastionens Lille Sal. Folk lægger sig pænt langs væggene, jeg må hellere gøre det samme tænker jeg og finder til rette. “Læg dig til rette, luk øjnene og træk vejret stille ind og ud. Fokuser på dit åndedræt”, lyder Mariannes behagelige stemme. Klassisk meditations-instruktion. Jeg må hellere gøre som instrueret.

SHUHHH lyder det nu. “Hvad Søren er det?”, tænker jeg. Det lyder af efterår og bølgebrus enkelte toner blander sig i den blæsende lyd. Det er som om, de dybe toner inviterer min krop til at falde sammen, til at falde til ro. Det er en ret syret, men fed oplevelse som jeg aldrig har prøvet før. Det suser igen igennem instrumentet, som jeg stadig ikke kan finde ud af, hvad faktisk er – det er ikke en lyd jeg har hørt før. Instrumentets susen fortsætter, men så blander en tone sig igen, mere susen, en tone bliver til flere. Mit sind løfter sig og følger musikken. Jeg mærker glæden og letheden i musikken nu. Jeg føres afsted af tonernes lette leg, som medvind på en cykelsti.

Gennem seancen føres mit sind både op og ned alt efter om tonerne er lyse eller dybe. Jeg bemærker slet ikke tiden og pludselig er der gået 45 minutter. “Kom nu langsomt tilbage til nuet”, lyder Mariannes stemme. “Bevæg dine tæer, dine fingre og sæt dig langsomt op”.

Jeg er dybt forundret og forbløffet. Det var virkelig en fed oplevelse. Jeg er 100% afslappet og mærkeligt nok 100% frisk. Det er helt sikkert den fedeste meditationsoplevelse, jeg nogenside har haft og jeg tror det er første gang, jeg rent faktisk har meditereret og ikke “bare” slappet af.

Forårsprogram 2017

Hvad

Hvor og hvornår

Dans dig glad ind i 2017 til årets første arrangement: Salsa! Tilmeld dig her (også for ikke-medlemmer)

Onsdag den 25. januar 2017, kl. 20.00-21.30 på Bastionen

Yoga aften

Torsdag den 23. februar 2017, kl. 19.30-21.30 på Bastionen

Spændende foredrag

Onsdag den 29. marts 2017, kl. 19.30-21.30 på Bastionen

Qi Gong aften med Vibeke Fralling

Onsdag den 26. april 2017, kl. 19.30-21.30 på Bastionen

Foreningsmøde

Onsdag den 31. maj 2017, kl. 19.30-21.30 på Bastionen

Meld dig ind i stressforeningen her

 Et sanitorium på Østfyn

Foreningen SOS tænker stort og har som erklæret mål at støtte op om etableringen af et sanatorium her på Østfyn. Ordet sanatorium betyder behandlingssted og formålet er at få en base, hvor de der er blevet eller er ved at blive syge af vores samfundsindretning, kan få hjælp.

Et sted som tager sig af den enkelte 

Et sted som tager sig af parforholdet 

Et sted som inddrager de pårørende

“Et sanatorium er et sted hvor gammel og ny viden forenes, og hvor der er fokus på omsorg, nærhed og tryghed i behandlingsforløbet”, fortæller Marianne Bak. Der er tale om et sted smukt placeret i naturen. Et sted som emmer af ro og hvor man kan modtage netop de behandlinger, der er nødvendige for, at man kan genfinde roen, balancen og kontrollen i eget liv. De som er blevet eller er ved at blive syge af vores samfund, får her den hjælpende hånd, som ruster dem til at vende tilbage til livet frem for at videreudvikle deres stress til depression og angst. Der er altså både forebyggelse, behandling og rehabilitering, der er fokus på i et sanatorium og redskaberne er bl.a. samtale, kost, massage, fysioterapi, kulturelle sanseindtryk, meditation og yoga. Idéen er den helstøbte oplevelse, som hjælper til at genfinde livsglæde og ro, og som giver redskaberne til at fastholde resultaterne på sigt.

Frivillige foreninger opstår altid, når der er et behov, som folk oplever at samfundet ikke dækker. Men ifølge sociolog Rasmus Willing er der ikke bare tale om et opstået behov, men derimod at vi har indrettet os efter en fiasko-formel, som aktivt nedbryder mennesker. SOS rammer altså ikke kun et behov hos en snæver del af befolkningen, de rammer lige ned i en kedelig samfunds-trend og behovet for både foreningen og et sanatorium er ikke til at overse – heller ikke her på Østfyn.

Gå ikke glip af vores næste historie fra det frivillige liv

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu