En god forening, helt i knæ

20142711094858

De sidste år har været præget af udskiftning i de bærende kræfter i Børns Voksenvenner Nyborg. Foreningen er i knæ, men nu laver de tilbageværende spydspidser en indsats for at få foreningen op at stå igen. Børns Voksenvenner skaber hvert år nye venskaber for børn, som mangler voksenkontakt på grund af for eksempel skilsmisse, dødsfald, sygdom eller handicaps i familien. Lukker foreningen betyder det, at udsatte børn i Nyborg Kommune ikke længere vil kunne få den voksenven, der gør positiv livsvarig forskel for dem.

Børns Voksenvenner i Nyborg har faktisk eksisteret i et par år, men foreningen har haft svært ved at få sat turbo på etablering af venskaberne. Det er ustabilitet i de gode, bærende kræfter i foreningen, der primært er grunden til foreningens vanskeligheder. Nogle er flyttet fra byen, en er ramt af længerevarende sygdom, og selvom man tit siger goddag og farvel til frivillige i enhver forening, så kan for mange farvel give store revner i foreningens fundament. Det var netop det, der skete i Børns Voksenvenner i Nyborg, og omkring sommerferien i år var den resterende bestyrelse klar til helt at lukke foreningen ned.

Men heldigvis er frivillige et passioneret folkefærd, der ved, at deres arbejde er vigtigt. Netop derfor er det da også enormt svært at give slip på. ”Hjertet banker jo stadig for de børn, som kan have brug for en ekstra voksen i deres liv, men vi skal være lidt flere til at hjælpe hinanden med at få det til at lykkes”, siger Anette, som indtil nu har været formand i foreningen.

Anette og et par andre bestyrelsesmedlemmer er nu gået sammen med deres landsforeningens organisationskonsulent om at synliggøre behovet for flere frivillige i Børns Voksenvenner Nyborg. Hvis foreningen skal videreføres, så er det afgørende, at der kommer flere kræfter til.

På landsplan har Børns Voksenvenner siden 1990 etableret omkring 3.700 venskaber mellem børn med spinkle voksennetværk og ressourcestærke voksne i Danmark.

Skal udsatte børn i Nyborg ikke også have mulighed for sådan et tilbud?

20142711094703

Venskab ved første blik

Da Emil var 5 år gammel, druknede hans far på en ferie i familiens sommerhus. Det var selvfølgelig et chok for både Emil og Emils mor, Jeanett Jezewski: ”Det første år var ren overlevelse, men da vi igen kunne begynde at kigge fremad, besluttede jeg mig for at kontakte Børns Voksenvenner. Mit netværk består mest af kvinder, og Emil havde tydeligvis brug for en at snitte i pinde med og som ikke råber „pas på, pas på”, hver gang han kravler op på noget.”

Mange har spurgt Jeanett, om hun ikke var betænkelig ved at overlade sit barn til en fremmed voksen. Men det var aldrig en bekymring. ”Jeg stoler på, at de mennesker der melder sig som frivillige til at blive voksenvenner, er ordentlige mennesker. Og så har Børns Voksenvenner jo altså også en temmelig grundig screening- og matchningsproces.

Det eneste jeg var lidt spændt på, var Emils reaktion på at skulle have en voksenven. Jeg husker tydeligt, da matcherne fra Børns Voksenvenner spurgte Emill; ”Nå, vil du så ha´ en voksenven?” – hvortil Emil svarede ”Nej, men min mor siger, at jeg skal.” Den havde matcherne heldigvis hørt før, og i dag griner vi af det. For da Emil først havde mødt Jakob, var der ingen tvivl. Vi havde aftalt, at vi lige skulle vente til næste dag med at sige ja eller nej, men da Jakob havde været hos os en time hviskede Emil til mig: ”Ham vil jeg altså godt være ven med mor”. Og siden da har det bare fungeret fantastisk.”

Vil du hjælpe udsatte børn?

Bliv matcher – Som matcher hjælper du med at finde voksenvenner til børn, der har behov.

Bliv bestyrelsesmedlem – Som bestyrelsesmedlem organiserer du foreningens arbejde. Du vil få en nøglerolle i, at få foreningen til at blomstre igen.

Bliv Voksenven – Som Voksenven bliver matchet med et barn, der mangler voksenkontakt.

Hør mere – Kom til informationsmøde og hør mere om Børns Voksenvenner og find ud af, hvordan du bliver frivillig. Informationsmødet er den 31. oktober 2016, kl. 18.30-20.00 i Frivilligcenter Nyborg.

Læs mere om Børns Voksenvenner Nyborg her.

På bølgelængde fra starten

Emils voksenven er socialrådgiver Jacob Schram Nielsen. ”Jeg ved fra andre voksenvenner, at der normalt går et par måneder, før børnene åbner helt op, men Emil og jeg var på bølgelængde lige fra starten. Jeg er fra Møn så jeg holder af at være ude i naturen og betragte dyrene. Og det er lige noget for Emil, han er en rigtig naturelsker. Vi joker med, at jeg ikke er hans voksenven men hans naturven. I det hele taget griner vi rigtig meget, når vi er sammen.”

Jakob er fra sit arbejde som socialrådgiver vant til at opleve mennesker, som er ”ramt af livet”, som han formulerer det. Men Jakob ser ikke det at være voksenven som en forlængelse af hans arbejdsliv. Tvært imod. ”Nej, jeg er ikke socialrådgiver eller pædagog for Emil. Overhovedet ikke. Når jeg er sammen med Emil, er jeg bare Jakob. Når man som jeg ikke forventer at få børnebørn, er det fantastisk at mærke Emils glæde ved vores venskab. Og så er det altså også ret sjovt at få lov at lege og se verden fra børnehøjde igen. Og at være med til at have hemmeligheder for mor – det gør vi ret meget ud af for tiden. ”

Emil har i forbindelse med sin fars død modtaget psykolog-hjælp, men Jeanett er ikke i tvivl om, at Emil og Jakobs venskab også har stor betydning for, at Emil i dag er en glad og velfungerende dreng. ”Udover at venskabet med Jakob giver Emil mulighed for at lave alle de ”mandeting”, jeg som kvinde ikke kan tilbyde ham på samme måde, så har Emil også fået langt mere selvtillid og mod på livet igen. For et år siden kunne jeg stadig ikke gå ned med skraldespanden uden Emil blev ulykkelig, fordi han var bange for, at jeg ikke kom tilbage. Nu plager han mig om, hvornår han må sove hos Jakob.”

Læs flere eksempler på venskaber på Børns Voksenvenners hjemmeside.

Gå ikke glip af vores næste longreads

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu